Zondag Anders met Anneke van der Velde; zondag 27 september

evenement informatie

  • 26 september 2020
  • 10:15
  • Sint Annakapel, Broederweg, Kampen

‘Zondag Anders’ bij Vrijzinnigen

Wat doe je als je in je leven wel zoekt naar bezinning en verdieping, maar een ‘normale’ kerk te zwaar vindt, of deze gewoon te weinig past bij jouw veranderde denkbeelden over geloven? Dan neem je eens een kijkje bij de zogenoemde ‘Zondag Anders’ diensten van de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder. Zondag 27 september staat centraal wat jij graag meeneemt in je rugzak, ‘onderweg in je leven’. Plaats van handeling: de Sint-Annakapel aan de Broederweg in Kampen. Tijd: 10.00 uur welkom, start dienst om 10.15 uur.

‘In de Zondag Anders bijeenkomsten bezinnen we en vieren we buiten de grenzen van één expliciete levens- of geloofsovertuiging’, vertelt voorganger Anneke van der Velde. ‘Dit jaar is het thema van ons kerkelijk jaar ‘Onderweg’. We hebben de startdienst gehad, en de eerste activiteiten zijn gestart. Tijd om eens wat nader in te zoomen op ons persoonlijk ‘onderweg zijn in het leven’, en van elkaar te horen wat belangrijk is op onze levensreis. Wat vind je noodzakelijk om in je rugzak mee te nemen? Dit kunnen mooie religieuze teksten zijn, of poëzie, of muziek, of kunst. Misschien zijn het liederen, herinneringen,  of foto’s van je geliefden… Maar het kunnen ook waarden zijn als moed, durf, humor…. Wat is voor jou noodzakelijk om je levensreis goed te kunnen afleggen?’ Anneke nodigt iedereen uit zijn of haar rugzak even open te doen, en anderen mee te laten kijken naar de inhoud. ‘Niet wat je tot last is, maar vooral wat je gaande houdt.’ Als je iets wilt presenteren, zeggen, laten zien, of laten horen: even aanmelden bij Anneke: veld5834@planet.nl.

Geen echte kerkdienst

De Zondag Anders diensten zijn ‘geen kerkdiensten waarbij het geloof voorop staat, maar momenten van bezinning waarbij het draait om onszelf en onze eigen ervaring’, vertelt Anneke. Kerkdiensten die niet echt de naam ‘kerkdienst’ mogen dragen omdat ze ervoor waakt om teveel verwijzingen naar ‘God’, ‘Jezus’ en ‘geloof’ te maken. ‘Doorgaans zijn er veel ‘nieuwe gezichten’ die uit nieuwsgierigheid de Zondag Anders dienst komen bijwonen. Mensen die – zo vertellen ze na afloop – vroeger andere kerkdiensten bij andere gemeenten hebben bijgewoond, maar zich binnen die kerk nu niet langer thuis voelen.’ Voor de zang gaan we luisteren naar Henk Jans en Chaja Wonsoff.

Iedereen is welkom om zondag 27 september deze dienst bij te wonen. De inloop is rond 10.00 uur; de dienst begint om 10.15 uur in de Sint-Annakapel aan de Broederweg in Kampen. In verband met de coronamaatregelen verzoeken we een ieder die erbij wil zijn, wél om zich aan te melden bij het secretariaat: secr.vvvkampen.nop@gmail.com.